Posted by: zaqk | July 4, 2018

Orwell, te-ai inselat, baiatule


Orwell, in cartea lui 1984, prezinta o lume distopica in care, zilnic, cetatenii statului primesc cele 2 minute de ura necesare pentru a continua lupta impotriva dusmanului. Zilnic lasi la o parte tot ce ai de facut si lasi creierul sa absoarba mesajele. Scena era prezentata ca fiind fortata, oamenii nu voiau sa faca asta, dar nu aveau de ales, intr-o tara in care Fratele Cel Mare supravegheaza totul. Indivizii, hraniti zilnic cu ura, uitau de propria mizerie.

Aud la radio o fatuca intoarsa din state (cum care state?! ALEA, singurele care conteaza, Statele Unite) care povestea cum acolo toata lumea zambeste mereu si e obositor. Cand a revenit in tara si a vazut prima mutra acra (la aeroport, unde altundeva) ii venea sa il ia in brate pe posesor, asa de mult o nefericeau zambetele permanente.

Posturile Intact ies din lista “must carry” a cablistilor. Asta inseamna ca, de acum incolo, daca vrei sa vezi posturile lor, trebuie sa platesti. De platit multi vor fi dispusi sa faca asta, fara nici o problema. La urma urmei, ce conteaza un 50 de bani in plus pe abonament cand e vorba sa iti iei, zilnic, portia de ura?

Spre deosebire de romanul orvellian, unde oamenii erau fortati sa se invenineze, romanii nostri o fac de buna voie si nesiliti de nimeni. Casnicia perfecta. Sau e caznicie?

Oricum Orwell s-a inselat.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Categories

%d bloggers like this: