Posted by: zaqk | June 27, 2018

Cine vrea ca guvernul sa cada?


Astazi am avut, cum s-ar zice, motiune. Motiune de cenzura a opozitiei, cu scandal si cu urlete si lacrimi si plangeri despre cum PSD-ul interzice dictatorial accesul in parlament al celor cu “Fara penali”. O vorba din batrani spune ca “adevarul supara”. Fum fara foc, nu este.

Dar cine, vrea, cu adevarat sa cada guvernul? Klaus? In nici un caz. Nu are nevoie de asemenea bataie de cap, daca vine un premier care este, din intamplare, chiar putin competent? Nu ii cam strica planurile de prezidentiale din 2020? Ba da!

USR? PNL? S-au mai ars o data cand cu Ciolos. Nu ca ar fi fost o alegere proasta, ci ca nu au putut sa incaseze profitul. De ce sa aduci pe cineva care sa repare lucrurile – ca de reparat e destul – cand poti sa lasi pe dusman sa isi franga singur gatul? Data trecuta a venit Ciolos si echipa lui, au inceput sa puna propte, pe ici, pe colo, au inceput sa schimbe lucrurile – spre satisfactia unei parti din cetateni – in corul general al bocitoarelor din PSD care au exploatat la maxim situatia. Desi guvernul nu era al lor, aveau oamenii pusi in pozitii cheie astfel incat sa poata opri ceea ce nu voiau sa se intample. Doamne fereste ca sa se fi vazut mai clar bunele intentii ale alora, ca aveau ei de pierdut. Asa ca scopul lor este de a se face cat mai vizibili pana in momentul alegerilor, pe fundalul dezastrului lasat in urma de PSD. Pare cinic si asa si este, insa, cu un popor ca al nostru, este absolut necesar. Nu reactionam la bine, asa ca trebuie sa dam de greu.

PSD? In PSD cred ca exista deja indivizi care isi doresc cu disperare iesirea de la guvernare pentru a feri partidul de a contabiliza in dreptul numelui sau dezastrul din guvernarea Dragnea – ca, sa nu ne facem iluzii, guvernele au fost ale lui, actualul este al lui, pana in momentul in care Viorica vede suficient de clar realitatea si isi descopera resursele de a se salva dintr-o situatie cu pericol ridicat – insa sunt in minoritate si nu au prea multe de spus deocamdata. Va veni si vremea lor si sper ca atunci va fi suficient de tarziu incat sa se darame sandramaua social-democrata.  In PSD sunt si aia care-si inchipuie ca vor reusi sa scoata la capat si sa se salveze din dezastrul care ii pandeste. Aia inca vor la guvernare, din varii motive.

Basescu si al lui PMP au tot interesul ca guvernul sa ramana. Incisiv si ironic, Basescu este pe teritoriul sau favorit. Are material de luat peste picior si pune problema corect: ca de exemplu cand ne cere sa ne imaginam cum va fi cand Dancila va trebui sa conduca Europa, peste vreo cateva luni. Ma rog, ar fi si vremea sa se distreze si europenii cum ne distram si noi cum ea, acum.

Singurul care pare a-si dori o cadere a guvernului este Ponta. Tras pe linia moarta, intr-un partid de buzunar, fara structuri in teritoriu, fara oameni vizibili, fara timpul necesar construirii a ceva de la 0 (nici vointa!), cum a facut USR-ul, Ponta isi doreste cu disperare un vehicul politic matur, bine reprezentat in teritoriu. O eventuala cadere a lui Dragnea ii lasa lui cale libera spre a prelua partidul (pe care isi inchipuie ca il va salva de la pieire) si, cine stie, poate spre o candidatura reusita la prezidentiale.

Dar nu e destul ca domnul Ponta sa isi doreasca asta pentru a se intampla. Domnul Dragnea are, inca, alte probleme pe cap si nu isi permite sa piarda partidul. He, he!

Advertisements

Categories

%d bloggers like this: